11 Iunie 2018Sursa: IPJ Ialomita

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI IALOMIŢENE, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

În acest sfârșit de săptămână, 08 - 10 iunie a.c., polițiștii au intervenit la 136 de evenimente și au aplicat peste 580 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei, au constatat 75 de infracțiuni, iar pentru neregulile constatate în trafic, au reținut 33 de permise de conducere.

Poliţiştii rutieri au fost prezenți pe principalele drumuri naționale și judeţene, pentru asigurarea fluenţei traficului, combaterea excesului de viteză și prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere.

În perioada 08 – 10 iunie, a.c., poliţiştii ialomițeni au acționat, la nivel judeţean, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 29 de acțiuni punctuale și s-a intervenit la 136 de evenimente,  133  fiind sesizate prin 112.

În urma activităților desfășurate, au fost constatate 75 de infracţiuni, 12 persoane fiind depistate în flagrant delict.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 587 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 200.000 de lei.

În trafic, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie. Au fost reținute 33 de permise de conducere și au fost retrase 6 certificate de înmatriculare. 

Activităţile au fost desfăşurate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Exemplificăm:

Pe timpul desfășurării activităților specifice, doi bărbați de 35, respectiv 36 de ani, au fost depistați de către polițiștii rutieri în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, deși au consumat anterior băuturi alcoolice.

Cei în cauză au fost testați alcoolscop, rezultatele indicate fiind de 1,03 și 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, aceștia fiind conduși la cele mai apropiate unități spitalicești, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

* * *

Un alt conducător auto, un bărbat de 32 de ani, a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce conducea un autovehicul pe drumurile publice, fără a poseda permis de conducere.

* * *

Poliţiştii au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din județul Brăila, care conducea un autoturism neînmatriculat pe raza localității Ograda.

* * *

De asemenea, un bărbat de 37 de ani, din municipiul București, a fost depsitat de către polițiști în timp ce conducea, pe raza localității Stelnica, un autovehicul ce tracta o remorcă neînmatriculată.

În toate cazurile, polițiștii au întocmit dosar penal

LEGEA INTERZICE CONSUMUL DE ALCOOL LA VOLAN:

,,Conducătorii vehiculelor...sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier.” - articolul 38 din O.U.G. 195 din 2002.

,, Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistata ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii imbibației de alcool în sânge.” art. 88, alineat 6 din O.U.G. 195 din 2002.

,,Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.” - articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din 2002.

,,Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.” - articolul 341 din Codul Penal.