header imageHere are the Archived entries for 12 2008


PRIMELE REZULTATE ALE ACTIUNII FOC DE ARTIFICII 2008
Scris de Relatii Publice   

Politistii ialomiteni au efectuat 45 de actiuni si controale, fiind indisponibilizate, in vederea confiscarii, 4250  articole pirotehnice din clasele I si II

  

            Politia Romana, prin structurile de arme, explozivi si substante toxice, a declansat, la data de 15 noiembrie a.c., la nivel national, o ampla actiune de verificare a modului de respectare a dispozitiilor Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

 

            Pana in prezent, politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Ialomita au organizat si executat 45 de actiuni si controale, in urma carora au fost constatate 7 infractiuni, 9 persoane fiind cercetate pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

 

            Au fost indisponibilizate in vederea confiscarii peste 4250 de bucati articole pirotehnice din clasa I si a II-a.

  

            Exemplificam in acest sens, urmatoarele cazuri:

  

            La data de 25 noiembrie a.c. a fost depistat M.R., de 29 ani, din Urziceni, in timp ce comercializa cantitatea de 20 cutii petarde a cate 60 bucati fiecare, marca Picolo.

 

La  data de 25 noiembrie a.c. a fost depistat minorul M.E.A. de 15 ani din Barbulesti, in timp ce comercializa cantitatea de 27 cutii petarde a cate 60 bucati fiecare, marca Picolo.

 

            De asemenea, la data de 30 noiembrie a.c. a fost depistata P.B. din orasul Tandarei, care detinea in cadrul societatii comerciale cantitatea de 200 petarde marca PIRAT.

 

            La data de 13 decembrie a.c., efective din cadrul Biroului Arme Explozivi si Sustante Toxice si Politiei Municipiului Slobozia au organizat si executat actiuni si controale pe linia prevenirii si descoperirii persoanelor fizice si juridice care detin si comercializeaza obiecte artizanale de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, ocazie cu care au fost depistati doi minori, in varsta de 12, respectiv 13 ani, ambii din municipiul Slobozia care detineau si foloseau 50 bucati petarde din clasa I.

       Obiectele artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice,  descrise mai sus, au fost ridicate in vederea confiscarii , in toate cazurile fiind intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 31 alin. 2¹ din Legea 126/1995 modificata si completata, urmand a se da solutie prin parchetul competent. 

            Reamintim ca, prin modificarile aduse legislatiei in domeniu in anul 2006, prin Legea nr. 406, s-a interzis comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum si a artificiilor din categoria “obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I. Persoanele juridice autorizate in conditiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice numai in interes propriu si numai in locurile autorizate.

 

            De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din categoriile sus mentionate.

 

            Obiectele artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice ce pot fi comercializate de catre persoanele juridice autorizate catre populatie, din clasa I, trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in Sectiunea II, art. 5, din Hotararea Guvernului 536/2002, pentru aprobarea Normelor tehnice privind operatiile cu materii explozive.

 

            In aceasta clasa I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masa maxima de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: Stelute, Lumanari scanteietoare, Jerbe cu scantei, Minifacle, Minisori, Inele de foc, Sateliti).

            Astfel de actiuni vor continua si in perioada urmatoare, iar Politia Romana asigura cetatenii ca vor fi dispuse toate masurile necesare pentru prevenirea si combaterea, cu fermitate, atat a comertului ilegal cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, cat si a folosirii ilegale a acestora.

BULETIN INFORMATIV_15.12.2008/RUTIER
Scris de Relatii Publice   

POLITIA RUTIERA IN ACTIUNE 

 

Avand in vedere trendul ascendent al evenimentelor rutiere din ultima perioada, Politia Rutiera a derulat in acest week-end actiuni ce au avut drept scop determinarea participantilor la trafic de a constientiza riscul pe care-l reprezinta abaterile de la normele rutiere in vigoare.

Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate si de aceasta data conducatorilor auto care au incalcat normele ce reglementeaza viteza de deplasare pe drumurile publice. 61 de conducatori auto au fost sanctionati in acest sens, 5 dintre ei alegandu-se si cu permisul de conducere retinut in vederea suspendarii, pentru ca viteza cu care circulau depasea cu peste 50 km/h pe cea legala.

Cu ocazia actiunilor desfasurate, au mai fost sanctionati 3 participanti la trafic care nu purtau centura de siguranta, 1 pieton pentru traversare neregulamentara, 7 care au oprit autovehiculele pe care le conduceau in locuri in care aceasta manevra era interzisa.

Peste 140 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate, valoarea totala a amenzilor fiind de 30.338  lei.

Au fost retinute in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 14 permise de conducere, din care 6 pentru conducere sub influenta alcoolului, 5 pentru nerespectarea regimului legal de viteza, 1 pentru efectuarea unei depasiri neregulamentare si 2 pentru neacordarea prioritatii.

De asemenea politistii rutieri au constatat 7 infractiuni si retras 2 certificate de inmatriculare.

           

Politistii ialomiteni desfasoara zilnic actiuni in trafic pentru combaterea si prevenirea evenimentelor rutiere, in scopul minimizarii situatilor de accidente.

BULETIN INFORMATIV 8.12.2008/RUTIER
Scris de Relatii Publice   

EVENIMENTE RUTIERE 

Sfarsitul saptamanii trecute a fost unul nelinistit din punct de vedere al evenimentelor rutiere produse pe drumurile publice din judetul nostru. 7 persoane si-au pierdut viata si alte 2 au fost grav ranite urmare implicarii in accidente rutiere grave. Totodata, pe arterele judetului au avut loc 4 accidente usoare cu victime, in urma carora au fost ranite usor 6 persoane. 

Primul eveniment rutier grav s-a produs duminica, pe DN21, in afara municipiului Slobozia, in jurul orei 03.10, eveniment in urma caruia cinci persoane si-au pierdut viata si doua au fost grav ranite. 

Cel de-al doilea eveniment rutier grav s-a produs aproximativ trei ore mai tarziu, pe strada Calarasi din municipiul Fetesti, cand C. Vladimir, de 75 de ani, s-a angajat in traversarea drumului prin loc nepermis si fara sa se asigure, fiind accidentat mortal de un microbuz de transport persoane marca Mercedez. Conducatorul auto a fost testat cu aparatul Drager, acesta indicand o valoare de 0,22 mg/l alcool pur in aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. 

Ultimul eveniment rutier grav a avut loc in aceeasi zi, in jurul orei 16.00, pe DN2, in localitatea Cotorca. In conditii de trafic intens, in timp ce U. Constantin, de 55 ani, din municipiul Buzau, conducea un autoturism Dacia Logan pe DN 2, pe directia Urziceni – Buzau, a pierdut controlul directiei de deplasare, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune frontala cu un autoturism Nissan Terrano, condus din sens opus de I. George, de 35 ani, din Bucuresti. In urma accidentului a rezultat decesul pe loc al conducatorului autoturismului Dacia Logan si ranirea usoara a 4 persoane, conducatorul autoturismului Nissan Terrano, sotia acestuia I. Simona, de 35 ani si cei doi copii minori, in varsta de 3 ani si respectiv 4 luni. 

In toate cazurile enumerate au fost intocmite dosare penale, desfasurandu-se activitati pentru stabilirea cu exactitate a imprejurarilor producerii evenimentelor. 

Avand in vedere ca accidentele rutiere sunt situatii intamplatoare, ce in marea lor majoritate ar putea fi prevenite printr-o atitudine responsabila a fiecarui partener de drum, atitudine coroborata cu respectarea legislatiei in materie, putem constata cu regret ca, o buna parte dintre conducatorii auto trateaza cu usurinta si iresponsabilitate unele prevederi legale in materie, fie datorita teribilismului si lipsei de experienta, fie pe fondul necunoasterii unor reguli de conduita.  

Din simpla lectura a evenimentelor rutiere prezentate anterior putem concluziona faptul ca multi conducatori auto nu respecta regimul legal de viteza sau nu utilizeaza centura de siguranta si nu impun acesta aspect nici celorlalti  pasageri in autoturism, ca o masura menita sa reduca gradul de victimizare al celor care din nefericire ajung sa fie implicati in evenimente rutiere (in accidentul de pe DN 21 niciuna dintre victime nu utiliza centura de siguranta), dar si pietoni care traverseaza haotic strazile, fara a se asigura corespunzator, nerealizand pericolul la care se expun. 

ACTIUNE A POLITIEI RUTIERE 

In perioada 08-14 decembrie 2008, politistii Serviciului Politiei Rutiere Ialomita vor actiona pentru combaterea incalcarii normelor legale privind conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor, in cadrul campaniei preventive “Alcohol/Drugs”, activitate coordonata de Organizatia Politiilor Rutiere Europene (Tispol). 

Politistii rutieri vor efectua controale pe parcursul intregii saptamani, urmarindu-se combaterea incalcarii normelor rutiere referitoare la conducerea autovehiculelor sub influenta alcoolului sau a drogurilor. Pe parcursul actiunilor, vor fi verificate toate categoriile de autovehicule, atat cele inmatriculate in Romania, cat si cele inmatriculate in alte state. 

Reamintim ca fapta unui conducator de autovehicul depistat in trafic ce a fost testat cu aparatul etilotest si a rezultat o valoare de pana la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat constituie contraventie ( art. 102 alin. 3 lit. a din O.U.G. 195/2002 rep.) si este sanctionata cu 9-20 puncte amenda si retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 90 zile, in timp ce pentru o valoare mai mare de 0,40 mg/l, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani (art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 rep.).